Има много начини, по които човек да изкара един дълъг уикенд в чужд град. Да разглеждаш забележителности, да обикаляш ресторанти в опит да опиташ всичко от местната кухня, да се посветиш на музеите и културните забележителности или дори да си организираш романтични вечери или обиколка на барове, известна като пъб кроул. Всяко от тези занимания е интересно. Но шопингът, това вече е мания.

За много хора обикалянето на магазини в непознат град е нещо повече от пазаруване или стрес терапия. Шопингът е страст, а един от най-подходящите начини за практивунатето на тази страст са дългите уикенди или т.нар. туристически пакети „Сити Брейк”. Ето естествено и най-добрите места за един хубав шопинг уикенд в Европа.

Градовете, които са попаднали в нашата класация, са известни като едни от най-добрите шопинг дестинации дори в световен мащаб. Независимо дали говорим за разпродажби, редки стоки и бутици или някаква друга разновидност на шопинга. Но за да попаднат в нашата класация, тези градове притежават и достатъчно други забележителности, които да отморят туриста от шопинга.

Лондон, Великобритания

Лондон е вероятно най-популярната дестинация в Европа за шопинг. И привлекателността на столицата на Великобритания не се повлиява нито от политически и икономически кризи, нито от каквито и да било други отблъскващи туристите събития. Лондон предлага на всеки шопинг маниак подходящ избор, независимо от предвидения за харчене бюджет. Бутиците на Бонд Стрийт, изобилната Оксфорд Стрийт, митичните салони на магазина „Хародс” или пък артистичните улични пазари на Шордитч и Грийнуич. Изборът в Лондон е огромен и може да задоволи всеки туристически вкус и да се съобрази и с най-тънкия портфейл.

Като заговорихме за бюджет, ако човек не иска да остави много пари в Лондон, но иска да засити своя шопинг глад, неговите места са Оксфорд Стрийт и Камдън Таун. Тук са магазините на марки като Topshop, H&M и Zara, които наистина предлагат добри цени за много добри стоки. Нерядко, а всъщност доста често цените в Лондонските магазини са по-ниски от тези на същите вериги в България. Добри покупки могат да бъдат направени и в районите на Шордитч и Далстън, които в момента са най-модните зони на Лондон. Ако пък наистина шопинг туристът разполага с ограничен бюджет, то неговото място е пазарък на Брик Лейн. Той работи всяка събота и неделя и освен добро място за шопинг е и един от начините да се усети автентичната атмосфера на Лондон.

В централната част на Лондон са и огромните магазини „Хародс” и „Харви Никълс”, в които могат да бъдат намерени както всички големи марки, така и перфектните подаръци и сувенири от Лондон. Ако пък шопинг туристът иска да пазарува от най-луксозните бутици на „Прада” заедно с кралското семейство и филмови звезди, то неговото място е Слоун Стрийт.

Брюксел, Белгия

Брюксел винаги е бил градът на пристрастените към шопинга и множеството търговски центрове на столицата на Белгия наистина има какво да предложат. В Брюксел има 139 зони за пазаруване и шопинг туризъм, но едно от най-добрите места е Рю Нйов, главната търговска улица, на която имат магазини всички големи световни марки.

Няма как да бъде споменат Брюксел и човек да не се сети за шоколад. Това изкушение не е само едно от най-великите кулинарни достижения на Брюксел, но и артикул, който сам по себе си може да събуди във всеки шопинг маниака. Да не говорим,че различните видове шоколад са и най-добрият подарък, който можете да донесете вкъщи от Брюксел. Най-хубавите шоколади се правят на Пла дю Гран Саблон.

Прага, Чехия

Прага се превърна в една от най-добрите и желани туристически дестинации благодарение на излезлите като от приказка замъци на старият град и сравнително добрите цени. На Прага е и една от най-добрите шопинг дестинации, ако можете да отделите един дълъг уикенд. В Прага всъщност е създаден възможно най-добрият микс от магазини на големи марки като „Марс и Спенсър” и луксозните бутици на улица Парижка. Главната търговска зона на Прага започва от площад „Венцеслас”, минава по „На Прикопе” и стига до площад „Република” и е разположена в самият център на столицата на Чехия.

В тази зона са разположени и най-добрите магазини за чешки кристал и порцелан, а това е една от най-търсените стоки от туристите в Чехия.

Санкт Петербург, Русия

Санкт Петербург е град с имперски история и блясък. За хората с възможности, това е вероятно най-добрата дестинация, за да разнообразят своите уикенд пътувания в чужбина. Санкт Петербург обаче е град за хора с пари, които искат да се почувстват като истински руски императори и могат да го направят тук. Цените обаче са високи дори и за международните стандарти за скъпотия. Срещу пари обаче в Санкт Петербург се продават възможно най-качествените продукти, особено, ако туристът реши да се посвети на традиционните руски специалитети водка, черен хайвер, вълнени шалове или дори оригинални матрьошки.

Главната шопинг дестинация в Санкт Петербург е „Невски проспект”, на който са разположени както луксозни бутици, молове, но и прекрасни книжарници. А ако все пак на място прецените, че да се отдадете на шопинг в Санкт Петербург е доста предизвикателно за вашия портфейл, то винаги можете да се отдадете на многобройните исторически места и музеи в имперската столица на Русия.

Мадрид, Испания

Пожелайте си какво искате да си купите и ще го намерите в Мадрид. Столицата на Испания е перфектният град за дълъг уикенд, посветен на шопинг туризъм. Особено, ако човек си пада по съчетаването на обиколките по магазините с невероятни намаления и нескончаем нощен живот. Все пак след като си си купил нова дреха, защо да не я покажеш още същата вечер в баровете на Мадрид?

В Мадрид присъстват със свои бутици както най-известните модни дизайнери, така и малко известни независими модни творци, които предлагат уникални дрехи, аксесоари и бижута. Освен това в Мадрид всяка неделя се провежда най-големият пазар на открито в Европа, прочутото Ел Растро.

Берлин, Германия

В последните години Берлин е най-младежкият и забавен град на Европа. Но столицата на Германия е и една от най-горещите дестинации за шопинг. Още повече, че в Берлин цените обикновено са доста по-ниски от останалите големи градове в Европа. Всъщност в столицата на Германия са вероятно най-ниските цени в Европа, а това превръща Берлин в идеалната дестинация за тези, които наистина търсят изгодни сделки при своите шопинг турове. Главната търговска зона е Курфюрстендам и въпреки че тук са разположени огромни магазини и най-луксозните бутици, мястото е доста по-спокойно от търговските улици на градове като Лондон и Париж. Ако пък човек търси наистина дизайнерски дрехи, то неговото място е Хакешер Маркт с неговите малки магазинчета.

Париж, Франция

Париж е градът е любовта. Париж е градът на светлините. Париж също така е и столицата на шопинга, в която дори противниците на това забавление потъват в магазините на Париж и се забавляват. Париж е мечтата на шопинг маниака и привлича милиани туристи всяка година само заради магазините си. Все пак това е един от духовните центрове на висшата мода Haute couture. Тези, които търсят именно такива произведения на модното изкуство и възможно най-последните колекции ще ги намерят на Рю дьо Фобур Сен Оноре и Авеню Монтан. Последните писъци на модната индустрия могат да бъдат открити и в магазините на Рю Етиен Марсе и Пла дес Виктоар.

Два от най-известните магазини в света Les Printemps и Галерия Лафайет се намират всъщност един до друг на булевард Хаусман. А ако пък туристът иска да усети истинския френски дух на пазаруване, то неговите места са многобройните пазари за храна и битаците на Париж.

Едни от най-добрите места за настаняване в Париж за сити брейк могат да бъдат открити тук.

Рим, Италия

И накрая, естествено всички пътища водят до Рим. Въпреки че е популярна дестинация за културен и исторически туризъм, столицата на Италия е и един от идеалните градове за шопинг маниаците. Да не споменаваме, че енергията хвърлена в обикаляне на магазините на Рим всъщност служи и за добро оправдание да опитате всички изкушения, които предлагат разнообразните ресторанти за пица, паста или пък невероятните разновидности на сладоледа, който правят тук.

Местата за шопинг са разпръснати из целия Рим. Вия дей Кондоти е една от най-богатите улици в цяла Италия и на нея са централните бутици на италианските топ дизайнери. Виа дел Корсо пък е една от най-популярните шопинг дестинации за римляните като тук са главните магазини на Ферари и кристалите Сваровски.

Рим е и идеалният град, в който туристът може да съчетае разглеждането на забележителности със задоволяване на своята шопинг мания.

Едни от най-добрите места за настаняване в Рим за сити брейк могат да бъдат открити тук.4 Responses to “Най-добрите градове в Европа за шопинг туризъм”

 • asako:

  Атѝна (на гръцки: Αθήνα, [aˈθina]) е столица на Гърция и седалище на областта Атика. Взела името си от гръцката богиня Атина, която е била пазител на града. В продължение на няколко века Атина е сред най-важните градове на Гърция. Намира се в Централна Гърция и е икономически, политически и управленчески център на страната. През следващите столетия запада и през 1833 г., когато е обявен за столица на новосъздадената гръцка държава, неговите жители са албанци. Днес населението на Атина е около 3 130 841 души (2001). Градът е важен политически, културен, икономически и транспортен център на Гърция

 • asako:

  Разположена в област Атика, Атина е заобиколена от 4 планини- Егалео на запад, Парнита (1 413 м) на север, Пентели на североизток и Химетус (1 026 м) на изток. Парнита, както и най-високата планина в предградията на Атина е също и национален парк (Национален парк Парнита).[1]

 • asako:

  Атина, богинята-закрилник на града
  Името Атина е Ἀθῆναι [atʰɛ̑ːnaɪ] е свързвано с богинята Атина (Атически диалект: Ἀθηνᾶ, [atʰɛːnȃː], Йонийски диалект: Ἀθήνη, [a'tʰɛ:nɛ:]), но означава и висше учебно заведение (Атеней). Името на града е в множествено число. Това е често срещана практика в Гърция. Други такива имена са Θῆβαι, Μυκῆναι и Δελφοί. Градът е основан от местните жители пеласгите/пеларгите, които са част от тракийската общност. Впоследствие в града се настаняват гръцки пришълци (дошли според Аполодор от Египет), които по-късно стават доминиращ фактор в цялата южна част на полуострова. Въпреки това, коренните жители не са изчезнали така лесно, защото векове по-късно Тукидид пише за атинският квартал Пеларгик и за Пеласгическата стена, опасваща Акропола.

  По цялата територията на Гърция има запазени стотици наименования от български произход на селища, реки, планини и др. Всички те са заменени през 19-ти – 20-ти в. с гръцки такива.

 • asako:

  В описанието на Платон за разходките на своя учител – философа Сократ, по улиците на Атина се съдържат факти за състоянието на тогавашната природа по тези места – съществували гори от чинар и върба, покрити с тревни поляни и чисти прозрачни ручеи.

  Днес тук няма никакви дървета, никаква трева, от река Илисос е запазено само сухото, осеяно с камъни легло между бетонови брегове и разхвърляни отпадъци.

  Партенонът, посветен на богинята Атина̀
  Шумът на градският транспорт е бич за всеки голям град, но за Атина е рекорден, за което способства хаотичното застрояване на града – преплитане на тесни, от селски тип улици със съвременни магистрали. Разрастването на града във всички посоки и струпването на бетон, тухли и цимент отнема зеленината.

  Замърсеният въздух от индустриалните предприятия, транспорта и отоплението на сградите се задържа понякога с дни, а киселинните дъждове са причина за бързото рушене на културните паметници. През последните 30 години Акрополът се е разрушил много.

  Макар че климатът е много благоприятен, Атина не се слави със зеленина поради недостига на вода. Тя не достига дори за пиене, а още по-малко за поддържане на зелени площи. Причината за безводието е широко разпространение на варовиците, в които валежите се

Leave a Reply

Travel TSH във Facebook