Тасос е най-северният и най-близо разположен до България гръцки остров. Съответно е и най-популярният за почивка сред българите.

Достъпът до Тасос е лесен – ферибот от Кавала или Керамоти като разстоянието от българската граница е 120 километра.

Близостта и популярността на Тасос обаче го правят и островът с най-оспорвана слава за почивка. Едни го боготворят като най-доброто място за лятна ваканция с невероятно плажове. За други обаче този остров е евтин курорт с евтина слава и никакво покритие с рекламите.

Факт е, че през летните месеци на Тасос е пълно с българи, някои курорти са прекалено шумни, а плажните им ивици недостатъчни. Но също така е факт, че именно на този остров има невероятната възможност за почивка на персонален плаж и то напълно безплатно.

Има един основен трик за любителите на спокойната почивка без тълпи, ако искат да я намерят на Тасос. Просто трябва да се отдели един ден за обиколка на острова. Тасос се обикаля с автомобил за около час по единственото шосе – нещо като околовръстно с дължина 100 км. Препоръчително е идващият за първи път на острова турист да отдели първия ден от престоя си за опознавателна обиколка в търсене на перфектния плаж. А такива на острова не липсват.

Тръгвайки от столицата Лименария първото село по пътя е Панагия. Това е едно от най-популярните туристически места. Следва Потамия, където има много хубав пясъчен плаж. За съжаление доста популярен, както и райския плаж (Paradise Beach). Последният между другото си отговаря на името, въпреки че звучи като измислено от маркетингов спец от времената на Балкантурист.

Между тези популярни туристически дестинации обаче има десетки малки заливчето с плажна ивица. Дължината й може да е едва няколко метра, но може и да е близо километър. Хубавата и лошата страна на тези непопулярни плажчета е, че са трудно достъпни заради стръмните планински склонове. Вярно достъпът до плажа е затруднен, не се стига с автомобил. В същото време обаче това гони тълпите туристи и тези пясъчни ивици са пусти.

Най-добрите плажове на Тасос са в южната част на острова. Около селцето Скала Марион например има цели три – точно преди селото, един в него и един на излизане в посока столицата Лименария.

Добър плаж има и до едно от най-древните села на Тасос Кинира. Селото е на това място още от времената на финикийците, а точно срещу плажа е едноименния остров. За разлика от повечето пусти плажове, този тук е доста голям и дори и да има други туристи тяхното присъствие е ненатрапчиво.

Малките плажчета за персонална почивка са и единственото спасение от голямата напаст на лятото на Тасос – осите. По големите и пренаселени плажни ивици жужат облаци от тези неприятни насекоми, привлечени от отпадъците на туристите. На малките плажчета такава примамка няма, няма и оси.

Друга характерна особеност на Тасос е, че сезонът свършва по-рано от останалите курорти в континенталната част на Северна Гърция. В началото на септември се появява силен вятър и често вали неприятен дребен дъждец. Островът обаче предлага достатъчно атракции като древни руини или закътани планински селца, които могат да бъдат посетени в тези неприятни за морска ваканция дни.

Древният град на Тасос има крепостна стена с дължина 4,5 км. Запазена е и древната Агора, която е от времената на римския имперетор Адриан. На нея се намират храмовете на Зевс, Херкулес и Дионисии, както и триумфалната арка на Каракала. На Тасос се намират и няколко раннохристиянски базилики.

Друга атракция са планинските села, в които се продава неповторим боров мед и зехтин. Твърди се, че маслиновите дръвчета на острова са повече от 1 милион, никой засега не е броил боровете.One Response to “На Тасос можеш да почиваш и на личен плаж”

  • това е прекрасна възможност за всички които искат да се поглезят с малко лукс на някое прекрасно място каквито са плажовете на Тасос – поздрави до всикчи и до скоро и пожелавам ви лек ден

Leave a Reply

Travel TSH във Facebook